Tips onderhoud en aanschaf

Aanschaf instrument

Er komt een hoop bij kijken als je wilt starten met fluitlessen. Op welke fluit maak je een goede start?

Wat zijn de verschillen? Wat kost dat dan?

De keuze is reuze! Hieronder probeer ik je overzicht te geven in de mogelijkheden.


Wil je geadviseerd worden of heb je vragen hierover,

neem dan contact met mij op.

Ik denk graag met je mee!

Vingerzetting sopraanblokfluit
Duitse boring
Een houten sopraanblokfluit met Duitse en enkele boring

Blokfluit

Sopraan


Als je net gaat beginnen, kies dan voor een sopraanblokfluit. Dit is het meest gangbare instrument en sluit goed aan bij de vele lesmethoden.  Ook is deze variant het meest geschikt voor kinderen, omdat de afstand tussen de gaatjes het beste past bij kleine handen. Vaak is deze blokfluit gemaakt van hout of kunststof. Elk materiaal heeft zo z'n eigen voordelen. Kunststof is ongevoelig voor vocht, het heeft nauwelijks onderhoud nodig en het is goedkoop. Hout daarentegen heeft een veel warmere en mooiere klank. Tegenwoordig zijn de kunststof sterk vebeterd en kunnen prima concureren met een gemiddelde houten sopraanblokfluit.

Boring
Duits of Barok

Gewoonlijk heeft een sopraanblokfluit acht gaten (boringen): zeven aan de voorkant en één duimgat aan de achterkant. Er zijn twee soorten boringverschillen waar je op moet letten bij aanschaf van de fluit. Bij een Duitse-boring is het vierde gat (vanaf boven geteld) groter dan het vijfde gat. Bij een Barok-boring is dit precies andersom.

Het verschil zit 'm vooral in de vingerzetting van de toon F. Op een Duitse-boring is deze gemakkelijker dan op een Barok. Daarom wordt aangeraden om te beginnen op een Duitse-boring.

Boring
Dubbele of enkele

Het verschil tussen dubbele en enkele boring verwijst naar de onderste twee gaten van de blokfluit. Voor het maken van bepaalde tonen is het soms nodig om één van deze gaten gedeeltelijk af te sluiten. Om dit makkelijker te maken, zijn de twee gaten bij diverse blokfluiten elk opgesplitst in twee kleinere gaatjes. Dit heet dubbele boring. In plaats van het gat gedeeltelijk af te sluiten, hoef je dan alleen maar simpelweg het grootste van de twee gaatjes af te sluiten. Dit kan handig zijn voor beginners.

Zijn de gaten niet gesplitst, dan heet het enkele boring.

Open kleppen
Voorkeur is persoonlijk per fluitist. Men zegt dat open kleppen een vollere klank heeft.
C-voetstuk
Een kortere buis waarbij de C1 de laagste toon is die gespeeld kan worden. Een C-voet klinkt lichter dan een B-voet.
Offset G
Een meer natuurlijke houding voor de handen

Dwarsfluit

Materiaal

Metaal

Waar vroeger de dwarsfluit van hout werd gemaakt, zijn ze nu voornamelijk van metaal gemaakt. De fluit is dan verzilverd of verguld. Een goede beginnersfluit is bijvoorbeeld de Yamaha 211S. Professionele fluiten zijn vaak helemaal van zilver of goud gemaakt. 

Een dwarsfluit bestaat uit een kopstuk, een middenstuk (het corpus) en een voetstuk. Het kopstuk is misschien wel het belangrijkste onderdeel en heeft een grote invloed op de klank. Kopstukken worden gemaakt van diverse materialen, allemaal met hun eigen klankeigenschappen. Deze kun je ook naar wens aanpassen bij enkele fabrikanten. Hoe meer aanpassingen, hoe duurder de fluit. 


Mechaniek

Open of gesloten kleppen

Het mechaniek van de dwarsfluit komt in verschillende vormen voor. Het eerste dat opvalt zijn de open of gesloten kleppen. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing tussen deze twee, maar voorstanders van open kleppen vinden het mechaniek rijker van klank. Het helpt  bij het goed neerzetten van de vingers, tevens is dit ook gelijk de moeilijkheid. Laat je goed informeren hierover, het is echt een persoonlijke voorkeur.

G-set

Offset of In-Line

Dit heeft geen effect op je klank, maar wel op je handpositie. De offset G heeft een meer natuurlijke handpositie, dan de inline G. Inline zegt het al: de kleppen bevinden zich allemaal op één lijn. Bij de offset G springt de G klep er net iets uit. Het houdt rekening met onze kortere ringvinger, waardoor het comfortabeler in de hand ligt. Er is geen bijzonder voordeel voor een van beide. Ook hier geldt weer een persoonlijke voorkeur.

Daniëlle Knol

Telefoonnummer: 0321 - 785018 

|  06 2826 3063